Därför ska du skaffa fiber

På Internet fördubblas kapacitetsbehoven var 18:e månad. För att möta dessa krav är en fiberanslutning den enda lösningen på framtidens behov.

När ADSL och kabel-TV utlovar 50 eller 100 Mbit/s så är det ytterst få kunder som får uppleva det. Dessutom är trafiken inte dubbelriktad. Om du kommer upp i 50 Mbit/s när du hämtar data så kan du bara skicka i 0,5-1 Mbit/s.

Bredband

I fibernätet har du samma hastighet i båda riktningarna och nätet kan leverera i princip obegränsad prestanda. Några andra fördelar är att en 100/100-tjänst är billigare, snabbare och utan långa bindningstider. Du slipper modem och krångel och på köpet får du själv välja bland flera olika tjänsteleverantörer och kan byta när du vill.

För att kunna utnyttja din fiberanslutning till Internet, TV och telefoni ska du ha en 100 Mbit/s-port och en tjänstefördelare som säkerställer prestanda för de olika tjänsterna.

Telefoni

Fler byter ut sina gamla koppartrådsabonnemang mot IP-telefoni. Det finns riktigt goda skäl till det. Koppartråden fasas ut mot bättre, tillförlitligare och mer framtidssäker teknik med fiberoptiska kablar. Det finns i stort sett samma funktioner som med vanlig telefoni såsom vidarekoppling, röstbrevlåda och nummerpresentation, dock kan detta variera mellan olika tjänsteleverantörer. Du kan välja att behålla ditt telefonnummer när du går över till bredbandstelefoni mot en engångsavgift. Ingen speciell telefon behövs för att använda sig av IP-telefoni, det fungerar med en vanlig tonvalstelefon.

Spara pengar

Att ringa telefonsamtal via ett fibernät fungerar som vanlig telefoni, fast bättre och billigare. Du kan säga upp ditt fasta abonnemang och välja bland flera olika telefonitjänster till fördelaktiga priser. Jämför gärna med din telefonräkning som du får idag.

TV

Det modernaste sättet att få digital-TV är via fiber. Du får en skarpare bild, bättre ljud samt tillgång till ett större kanalutbud.

Du slipper parabol och antenn på taket och får en stabil och säker TV-signal som är oberoende av väder och distribueras genom optisk fiber. Du behöver inte köpa en ny TV, utan det är bara ett nytt och bättre sätt att distribuera TV-signalen. Kapaciteten påverkas inte om någon samtidigt spelar ett krävande spel över Internet eller pratar i telefon hemma.

En TV-mix för alla

I tjänsteguiden finns det något för alla och du väljer efter dina behov. Med IPTV är din TV-box bunden till den tjänsteleverantör som du valt att sluta avtal med och du väljer efter deras bas- och pakettjänster. Pakettjänsterna innehåller ett varierande antal kanaler med bland annat film, sport, underhållning, musik, nyheter, dokumentärer och barnkanaler.

Börja med att välja dina TV-tjänster i tjänsteguiden. När du hittat ett intressant erbjudande så kontaktar du den tjänsteleverantör som du vill ha. Det tar max 10 dagar från det att du beställt en tjänst tills dess att den är aktiverad. Om du inte är nöjd kan du enkelt byta tjänsteleverantör. För att kunna utnyttja din fiberanslutning till Internet, IPTV och IP-telefoni ska du ha en 100 Mbit/s-port och en tjänstefördelare som säkerställer prestanda för de olika tjänsterna.

7 anledningar att skaffa fiber

 1. En investering som betalar sig
  Med fiberanslutning kan du sänka dina kostnader för TV-abonnemang, datakommunikation och telefoni, samtidigt som värdet på din fastighet ökar.

 2. Klarar högre mediekonsumtion
  Utbudet av TV, film, musik och online-spel ökar hela tiden. När alla i en familj använder tjänsterna samtidigt fordras hög kapacitet i nätet. Då krävs fiberanslutning.

 3. Framtidssäkert
  Fiberteknik har funnits länge och kommer att finnas även i framtiden. Med fiberanslutning är din fastighet redo för de nya tjänster som hela tiden tillkommer.

 4. Ändrade behov framöver
  Även om du klarar dig med det du har just nu, kan nya tjänster via fibernätet vara intressanta eller nödvändiga på sikt. Förutom nytta och nöje även vård och omsorg.

 5. Helt egen kapacitet
  I fiberkabeln får du hela kapaciteten du betalar för. Jämför det med kopparkabel och mobilnät, där du delar kapaciteten med alla andra som använder samma station.

 6. Påverkas inte av bindningstider
  Du kan tacka ja till erbjudandet om fiberanslutning nu, även om du har bindningstid på TV-abonnemang. Flytta det till billigare abonnemang via fiber när tiden går ut.

 7. Stärker landsbygden
  Ur ett samhällsperspektiv behöver landsbygden fiberanslutning för att överleva på sikt. Fiberanslutning möjliggör tillväxt, så att kommande generationer vill och kan bo kvar.
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: