Din vattenanvändning spelar roll

Barn som borstar tänderna.

Den 22 mars infaller Världsvattendagen, FN:s dag för att lyfta betydelsen av vatten. Foto: Scandinav bildbyrå.

Tack för att du använder vattnet hållbart! Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste naturresurs och livsmedel och och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet.

Världsvattendagen instiftades av FN 1992. Den infaller årligen den 22 mars. I år är temat för Världsvattendagen Vatten för fred och belyser vikten av tillgång till rent vatten för en stabil och konfliktfri värld. Genom att ändra hur vi förbrukar vatten kan vi alla göra skillnad för konfliktdrabbade delar av världen.

Det är enkelt att bli en hållbar vattenanvändare. Om du kör välfyllda disk- och tvättmaskiner, stänger av kranen när du borstar tänderna, tar en dusch istället för ett bad, minskar duschtiden och stänger av vattnet när du tvålar in dig, samt slutar vattna gräsmattan med renat dricksvatten, kan vi tillsammans spara tusentals liter vatten varje dag.

I samband med världsvattendagen 2024 har Sölvesborg Energi beslutat att skänka 10 000 kronor till den internationella organisationen Water Aid, som arbetar med rent vatten, sanitet och hygien i några av världens fattigaste samhällen. Wa­t­erAid har 90-konto och granskas av Svensk insamlingskontroll.

Syntolkning av filmen: flygfoto, kameran rör sig över en dimbeslöjad sjö i blånande ljus. Vattnet krusar sig lätt på ytan. En par bojar syns i vattnet, och till vänster syns siluetten av trädklädda berg och sluttningar. Text: Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har.

Senast uppdaterad: