Ökad belastning kan ge missfärgat vatten

Person med skägg och glasögon som hänger tvätt utomhus sommartid, ett ljus plagg hålls upp mot solen och synas i detalj. Foto: Johnér bildbyrå.

För säkerhets skull kan du undvika att tvätta i samband med de största evenemangen i kommunen, om vattnet skulle bli missfärgat och färga av sig på din tvätt. Foto: Johnér bildbyrå.

Nu är sommaren här och många besöker Sölvesborgs kommun, till exempel de som är här för något av de evenemang som äger rum den närmsta tiden, eller de som nu flyttar ut till sina fritidshus för säsongen. Eftersom detta innebär en ökad belastning på våra ledningsnät, så kan det innebära att vattnet som kommer ur din kran är missfärgat.

Missfärgningar som beror på stora förändringar av flödet i ledningarna, eller som uppstår i samband med läckor, reparation eller underhåll är små partiklar av järnoxid, det vill säga rost från ledningarna som lossnat. Färgen kan vara från gul till brun.

Även hushåll som ligger långt ifrån platsen där rosten släppt från ledningarna, kan ha missfärgat vatten. Det beror på hur ledningarna hänger ihop med varandra under marken.

Du behöver inte koka vattnet

Om du får missfärgat vatten på grund av den ökade belastningen, spola en stund i en eller flera av kranarna tills det klarnat innan du tar vatten. Om du har en vattenmätare är det kranarna närmast den du ska öppna. Det är inte farligt att få i sig vatten som blivit missfärgat på det här sättet, men det ser otrevligt ut och smakar ofta lite järn.

Du behöver inte koka vattnet om det har rost i sig, det har ingen effekt på vare sig färg eller smak och fyller heller ingen annan funktion i det här sammanhanget.

Undvik att tvätta under stora evenemang

Vit eller ljus tvätt kan missfärgas om den tvättas i missfärgat vatten.

Det kan därför vara bra att för säkerhets skull undvika att tvätta i samband med de största evenemangen i kommunen, om vattnet skulle bli missfärgat.

Så här minskar vi risken för missfärgat vatten

Sölvesborg Energi gör inför sommaren förebyggande spolningar av ledningsnätet, vilket bidrar till att minska risken för missfärgningar när belastningen blir hög.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: