Vattenskyddsområden

Skylten förmedlar med text och piktogram: Västra Näs vattenskyddsområde water protection area vid olycka ring 112.

I Västra Näs finns ett av våra nyligen inrättade vattenskyddsområden, som inom kort kommer att få skyltning likt illustrationen ovan. Illustration: Sölvesborg Energi/Trafikverket.

Ett vattenskyddsområde är ett begränsat geografiskt område som inrättats för att skydda dricksvattnet från föroreningar och där särskild lagstiftning gäller. Vattenskyddsområden behövs för att vi ska kunna leverera rent och säkert dricksvatten till medborgarna i Sölvesborgs kommun. Om du lägger märke till något som skulle kunna påverka vattentäkten negativt, till exempel ett misstänkt utsläpp av olja eller kemikalier, kontakta SOS Alarm på telefonnummer 112.

Vattenskyddsområden är oftast indelade i primär, sekundär och tertiär skyddszon, med olika föreskrifter för respektive område och zon. Cirka 25% av Sölvesborgs kommun ingår i någon av zonerna för ett av våra nuvarande eller kommande vattenskyddsområden, och cirka 95% av kommunen är anslutet till kommunalt vatten- och avlopp.

Enligt föreskrifterna kan du behöva anmäla eller söka tillstånd hos Miljöförbundet Blekinge Väst för vissa aktiviteter och åtgärder inom vattenskyddsområdet.

Syftet med vattenskyddsområden är att skydda vårt dricksvatten och närmiljön på kort och lång sikt, även för kommande generationers skull. Att bryta mot föreskrifterna i ett vattenskyddsområde kan innebära att du får ett föreläggande om att vidta åtgärder och du kan även bli åtalad.

Såhär påverkas du av att befinna dig i ett vattenskyddsområde

Boende, fritidshusägare och andra besökare

Det viktigaste du som privatperson som bor i eller besöker kommunen och befinner dig i ett vattenskyddsområde ska tänka på är:

  • Tvätta inte bilen hemma. Om du står på gräsmattan kan du förorena grundvattnet och står du på uppfarten/vägen förorenar du närmaste vattendrag. Tvätta i stället bilen på en biltvätt som har rening eller i en gör-det-själv hall med oljeavskiljare.

  • Var uppmärksam om du byter olja på bilen hemma så att all olja samlas upp och inte kan leta sig ner till vattnet.

  • Hantera kemikalier med försiktighet så att de inte hamnar i naturen och påverkar vattenkvaliteten

  • Överdosera inte växtnäring i trädgården.

  • Använd inte bekämpningsmedel som innehåller gifter som kan förorena grundvattnet.

  • Använd grus som halkbekämpning när det är snö och is, inte vägsalt.

  • Det är inte är säkert att du kan installera bergvärme eller borra en ny brunn om du bor i ett vattenskyddsområde.

Du som har verksamhet som till exempel lantbruk eller en annan typ av företag

Du som har någon typ av verksamhet i ett vattenskyddsområde kan behöva anmäla, ansöka om tillstånd eller dispens för till exempel:

  • Användning av bekämpningsmedel, bensin och andra brandfarliga vätskor

  • Upplag med till exempel avfall, sten- och krossmaterial, bränsle, skrot, däck, fordon eller byggnadsmaterial

  • Gräv- och schaktarbeten

Vattenskyddsområden i Sölvesborgs kommun

Det finns vattenskyddsområden över hela Sverige, och i Sölvesborgs kommun har det sedan 2013 pågått ett större arbete med att uppdatera äldre föreskrifter, vissa så gamla som från 1970-talet, gällande våra vattentäkter. Arbetet har bestått av bland annat datainsamling och diskussioner med bland andra Länsstyrelsen Blekinge, Miljöförbundet Blekinge Väst, Vi har också behövt vänta på handläggning av våra ärenden hos berörda myndigheter.

Beslutade vattenskyddsområden finns på/i:

  • Västra Näs
  • Torsö
  • Hanö

Processer för att inrätta vattenskyddsområde pågår på/i:

  • Sölvesborgshalvön
  • Östra Listerlandet
  • Västra Listerlandet
  • Djupekås
  • Gammalstorp
Förstora bilden

Hit ska du vända dig med dina frågor

Det finns mer information på respektive vattenskyddsområdes sida, som du hittar länkar till nedan.

Om du behöver veta ännu mer exakt vad som gäller för din fastighet, till exempel vilken zon du befinner dig i, så behöver du kontakta Länsstyrelsen Blekinge. Anledningen till att vi inte anger detta på vår hemsida, är också för att skydda dricksvattnet.

Länsstyrelsen hanterar ansökan om dispens, Miljöförbundet hanterar ansökningsärenden och tillståndsärenden hanteras enligt gällande beslut.

Om du bedriver en verksamhet som påverkas mycket av ett nyligen inrättat vattenskyddsområde, så har du en begränsad tid efter att beslutet vunnit laga kraft möjlighet att göra anspråk på en ekonomisk ersättning.

Av 31 kapitlet i miljöbalken framgår det att ersättning kan utgå om pågående markanvändning avsevärt försvåras inom berörd del av fastigheten. Frågan om ersättning prövas då av mark- och miljödomstolen.

Läs mer

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Vatten och avlopp