Vattenmätare
När du bygger en ny fastighet eller vill koppla på dig på det allmänna vatten och avloppsnätet, är det vi på Sölvesborg Energi som utför montering av vattenmätare i mätarkonsol. Vi ansvarar också för byten av vattenmätare.
Istället för att betala en schablonavgift kan du som är fritidshusägare numer också få en egen vattenmätare, och bara betala för det vatten du faktiskt använder.
Såhär fungerar det att installera en ny vattenmätare
Du beställer installation av vattenmätare från oss via kundservice, se kontaktuppgifter längre ner på den här sidan.
Inför monteringen ansvarar du som fastighetsägare för att anordna en godkänd plats med konsol för mätare, och det arbetet bekostar du själv. Det är fastighetsägarens ansvar att se till så platsen är klar enligt instruktionerna nedan när vi kommer för att installera vattenmätaren.
Dela med dig av informationen nedan till den entreprenör du anlitar för att anordna mätarplatsen.

Såhär kan en lämplig plats för vattenmätare kan se ut.
Platsen för vattenmätaren ska för att bli godkänd vara:
- Skyddad mot frost, olämplig uppvärmning och yttre påverkan
- Belyst
- Placerad i låsbart utrymme
- Golv samt närbeläget väggparti ska tåla spill och läckage av vatten, golvavlopp bör finnas
- Ventilerad för att undvika kondens och mögel
- Lättåtkomlig och med fritt utrymme runtom så att driftpersonalen lätt kommer åt mätare vid byte eller service
Mätaren får inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning.

A: avstängningsventil, B: avstängningsventil. Mätarkonsollen finns i mitten.
Mätarens mått är 190-220 mm och anslutningarna ¾ tums rörgänga. Mätaren monteras i horisontell, fast förankrad mätarkonsol och förses med avstängningsventiler.
Arbetet med de anordningarna som krävs för uppsättning av mätaren ska utföras fackmannamässigt.
Installationen ska sedan underhållas av fastighetsägaren så att den i huvudsak bibehåller de egenskaper den hade som ny, till exempel ska avstängningsventiler kring mätaren hållas i funktionsdugligt skick.
Mätarplats utanför byggnaden
Ibland är det ont om utrymme för att sätta in en mätare inomhus. Då kan alternativet vara att placera den i en mätarbrunn utanför byggnaden. Godkända mätarbrunnar, till exempel KZ Handel, är
gjorda för att kunna dra upp mätaren för avläsning, byte och service. Dessa håller även mätplatsen frostfri.
Mätarbrunnen bekostas av fastighetsägaren. Underhåll och eventuellt byte av själva mätarbrunnen görs också på egen bekostnad.
Öppning och stängning av servisventil
Tänk på att servisventilen i förbindelsepunkten till din fastighet är Sölvesborg Energis egendom. Öppning och stängning av ventil får bara utföras av personal från oss.
I vissa fall kan dock fastighetsägaren, eller den entreprenör fastighetsägaren anlitat, tillåtas att öppna ventilen själva, till exempel vid nyanslutning av en fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Skulle ventilen gå sönder om den öppnas eller stängs utan tillstånd av Sölvesborg Energi, kommer ventilen att bytas ut på fastighetsägarens bekostnad.
Om du inte är ansluten än
För att få ansluta din fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet måste du börja med att skicka in en servisanmälan till oss.
Då vi är färdiga med din anslutning får du ett meddelande om
upprättad förbindelsepunkt och det är ett klartecken till dig att du kan ansluta din fastighet till VA-nätet.
Viktigt att förmedla till din entreprenör
Innan du ansluter din fastighet till det kommunala VA-nätet är det viktigt att du meddelar din entreprenör att du skickat in en servisanmälan och även fått meddelande om upprättad
förbindelsepunkt från oss.
Om du kopplar på dig utan att ha gjort en servisanmälan så har Sölvesborg Energi rätt att göra en polisanmälan.
Fritidshus med egen avstängningsventil utanför huset
Det sitter en backventil i vattenmätaren. Detta gör att man efter att man har stängt ventilen utanför, behöver tömma ledningarna inne i fastigheten genom en kran som är placerad på en låg plats under vattenmätaren.
Byte av vattenmätare
Enligt lag STAFS 2007:2 är vi skyldiga att utföra översyn av vattenmätare med ett intervall av högst 9 år för kallvattenmätare.
När det är dags för mätarbyte skickar vi ut brev till fastighetsägaren med en tidsbokning. Arbetet med mätarbytet uppskattas till cirka 15 minuter och är kostnadsfritt.
För att underlätta för vår montör, ber vi dig att kontrollera att avstängningsventilerna stänger. Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att ventilerna fungerar.
Stäng avstängningsventil "A" och öppna en kran i huset. Om det inte kommer något vatten och mätaren inte snurrar, är ventilen tät och vattenmätaren kan bytas.
Om det kommer vatten, prova att öppna och stänga ventilen "A" en gång till. Kommer det fortfarande vatten stänger inte ventilen och den måste bytas av en rörläggare.
Läs mer
Senast uppdaterad: