Från och med den 1 november 2020 har vi en ny modell för kostnaderna för förbrukning av vatten och avlopp. Från och med den 1 januari 2021 kommer en ny modell att gälla även för anläggningsavgifterna (den engångskostnad som ofta kallas anslutningsavgift). Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får om den nya VA-taxan.
Exakt hur förbrukningsavgifterna för varje enskild fastighet påverkas är svårt att säga, eftersom det beror på många olika saker. Men generellt så kommer du som inte använder dagvattentjänsterna (dagvatten är vatten som tillfälligt rinner på markytan, ofta i form av regn eller smältvatten från snö och is och som inte behöver renas på reningsverk) att få en sänkt avgift, medan du som bor i en ”normalvilla” och nyttjar alla tjänsterna får en höjd avgift med cirka 50 kronor per år inklusive moms, jämfört med den tidigare taxan.
Flerbostadshus och fastigheter med verksamhetslokaler som har stor invändig våningsyta får generellt också en viss höjning.
Den nya taxan är baserad på principen att man ska betala för de tjänster man använder och i proportion till hur stor nytta man har av dem.
Den främsta anledningen till att vi inför ny taxa är att lagstiftningen i form av bland annat nya regler och rättspraxis kring vatten och avlopp har förändrats, och kräver att vi anpassar oss.
De avgifter som ändras nu avser inte faktisk förbrukning, utan tillgång till vatten- och avloppsförsörjningen.
Eftersom vi behöver bygga ut vatten- och avloppsledningar, pumpstationer och göra nödvändiga investeringar för framtiden i den takt som Sölvesborg växer och förhålla oss till gällande lagstiftning, rättspraxis, krav och regler.
Avgiften för omhändertagandet av dagvatten (regn-, smält-, och grundvatten).
För att den nya lagstiftningen kräver det.
Eftersom du använder dagvattentjänsten behöver du betala för den – även om ledningen till din fastighet inte skiljer på dag- och spillvatten.
För att den nya lagstiftningen kräver det.
Den nya taxan är baserad på principen att man ska betala för de tjänster man använder och i proportion till hur stor nytta man har av dem. De avgifter som ändras avser inte faktisk förbrukning, utan tillgång till vatten- och avloppsförsörjningen.
Avgift för en bostadsenhet eller för byggnader som inte innehåller bostadsenheter (till exempel butik, industri med mera) för varje påbörjad 300 m² golvyta. Det behöver inte vara en faktisk lägenhet som avgiften avser.
För att den nya lagstiftningen kräver det.
Avgiften avser inte alltid en lägenhet, utan också en bostadsenhet eller påbörjad 300 m² golvyta. Därför kommer även du som bor i villa att betala lägenhetsavgift.
Avgiften avser inte alltid en lägenhet, utan också en bostadsenhet eller påbörjad 300 m². Därför kommer även du som har verksamhetslokaler betala lägenhetsavgift.
I vissa undantagsfall betalar man baserat på tomtytan istället för lägenhetsavgift. Det kan vara till exempel då det är uppenbart att det är markytan som avgör hur stor nytta verksamheten har av vatten- och avloppsförsörjningen, till exempel till exempel obemannade bensinstationer, hamnar, campingplatser, idrottsplatser, utvändiga biltvättanläggningar, processindustrier, byggvarubutiker med stora utvändiga uppställningsytor och kallagerbyggnader.
Vi har räknat på de uppgifter vi haft tillgång till, och i vissa fall skickat ut information till berörda fastighetsägare om att kontrollera uppgifterna.
Senast uppdaterad: