Fyll poolen i långsam takt innan värmen kommer

Foto: Johan Bävman, Svenskt vatten.
Att fylla en pool med dricksvatten för att bada i är en ofattbar lyx och en omöjlighet på många håll i världen. Det finns flera saker du kan tänka på när du fyller poolen och under säsongen för att minska belastningen på ledningarna, spara på vatten och energi.
Tänk på det här när du fyller din pool
- Fyll poolen med trädgårdsslang eller liknande innan sommarvärmen slår till. Gör det helst på kvällen eller natten när vattenförbrukningen i området är lägre, och låt vattnet rinna i långsam takt. Undvik att fylla samtidigt som grannarna. Om för många fyller sina pooler samtidigt och/eller i hög takt ökar risken för missfärgat vatten på grund av hög belastning.
Missfärgningar som beror på stora förändringar av flödet i ledningarna, är små partiklar av järnoxid, det vill säga rost från ledningarna som lossnat. Färgen kan vara från gul till brun. Det är inte farligt att få i sig vatten som blivit missfärgat på det här sättet, men det ser otrevligt ut och smakar ofta lite järn. - Kontrollera att poolen är tät och att reningssystemet fungerar som det ska – då behöver du bara fylla poolen en gång per säsong.
- Håll koll på att slangen inte hamnar under vattenytan under påfyllningen, för att undvika risken för baksug i vattenledningen.
- Använd kallvatten i stället för varmvatten för att minska energiförbrukningen.
- Täck poolen när den inte används för att minska vattenavdunstning.
Om det är bevattningsförbud får du inte fylla poolen
Om det skulle bli bevattningsförbud, så kommer du som har kommunalt vatten inte kunna fylla poolen förrän bevattningsförbudet är hävt.
Dricksvattnet du har i din kran är alltid i första hand till för mat, dryck och personlig hygien. Bevattning, fyllning av pooler och liknande räknas inte till normal hushållsanvändning och är inget vi kan leverera vid begränsad vattentillgång, som det ofta är under sommaren.
När tillgången är begränsad behöver vi i stället visa omtanke om varandra och hjälpas åt att vara sparsamma med vattnet, så att det räcker till det mest nödvändiga för alla.
Senast uppdaterad: