Bevattningsförbud införs

Förbudssymbol över en vattenspridare som står påslagen på gräsmatta.

När det råder bevattningsförbud är det INTE tillåtet att vattna sin gräsmatta med vattenspridare. Foto: Shutterstock.

På grund av förväntad drastiskt ökad vattenförbrukning den närmsta tiden, inför Sölvesborg Energi nu bevattningsförbud, för att kunna behålla bra nivåer i vattenreservoarerna, ett stabilt tryck i ledningarna och minska risken för missfärgat vatten på grund av för hög belastning.

Bevattningsförbudet gäller från och med idag fredagen den 31 maj klockan 10:00 och tillsvidare för alla med kommunalt vatten från Sölvesborg Energi.

När det råder bevattningsförbud är det INTE tillåtet att:

  • Fylla en pool, badtunna eller liknande stort kärl med vatten
  • Vattna med vattenspridare eller vattna stora ytor med slang
  • Tvätta bilen, båten, fasaden, altanen, taket på ett hus eller liknande med slang eller högtryckstvätt

Det går däremot bra att:

  • Vattna blommor och växter med vattenkanna eller slang med handmunstycke

Trots effektiviseringar och utökad kapacitet de senaste åren är det ofta svårt att klara den stora ökningen under sommaren då många besöker Sölvesborgs kommun, till exempel för något av de många evenemang som äger rum den närmsta tiden. Det finns också begränsningar i form av vattendomar, som styr hur mycket vatten vi får pumpa upp och distribuera ut.

Vi hoppas på förståelse från alla som bor, verkar i, eller besöker Sölvesborgs kommun. Det gör stor skillnad när vi alla hjälps åt att vara sparsamma med vattnet.

Nästan alla invånare i kommunen berörs av bevattningsförbudet eftersom de har kommunalt vatten från Sölvesborg Energi. Bevattningsförbudet gäller inte dem som har en egen brunn. Lantbrukare har ofta egna bevattningsbrunnar, och även flera idrottsanläggningar i kommunen har egna bevattningsbrunnar.

Ökad risk för missfärgat vatten

Förutom att vi ibland behöver införa bevattningsförbud som en förebyggande åtgärd för att kunna behålla bra nivåer i vattenreservoarerna, ett stabilt tryck i ledningarna och även minska risken för missfärgat vatten, genomför Sölvesborg Energi inför sommaren förebyggande spolningar av ledningsnätet, vilket bidrar till att minska risken för missfärgningar när belastningen blir hög.

Missfärgningar som beror på stora förändringar av flödet i ledningarna, eller som uppstår i samband med läckor, reparation eller underhåll är små partiklar av järnoxid, det vill säga rost från ledningarna som lossnat. Färgen kan vara från gul till brun.

Även hushåll som ligger långt ifrån platsen där rosten släppt från ledningarna, kan ha missfärgat vatten. Om du får missfärgat vatten på grund av den ökade belastningen, spola en stund i en eller flera av kranarna tills det klarnat innan du tar vatten. Om du har en vattenmätare är det kranarna närmast den du ska öppna. Det är inte farligt att få i sig vatten som blivit missfärgat på det här sättet, men det ser otrevligt ut och smakar ofta lite järn.

Undvik att tvätta under stora evenemang

Vit eller ljus tvätt kan missfärgas om den tvättas i missfärgat vatten. Det kan därför vara bra att för säkerhets skull undvika att tvätta i samband med de största evenemangen i kommunen, om vattnet skulle bli missfärgat.

Senast uppdaterad: