Världsvattendagen den 22 mars

Barn som borstar tänderna.

Den 22 mars infaller Världsvattendagen, FN:s dag för att lyfta betydelsen av vatten. Foto: Scandinav bildbyrå.

Den 22 mars är det världsvattendagen – tack för att du använder vattnet hållbart! Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, köra välfyllda disk- och tvättmaskiner, och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Världsvattendagen instiftades av FN 1992. Årets tema är ”Påskynda omställningen”, en uppmaning att agera i största möjliga mån utifrån sin förmåga för att lösa vatten-och sanitetskrisen i världen.

I samband med världsvattendagen 2023 har Sölvesborg Energi beslutat att skänka 10 000 kronor till den internationella organisationen Water Aid, som arbetar med rent vatten, sanitet och hygien i några av världens fattigaste samhällen. Wa­t­erAid har 90-konto och granskas av Svensk insamlingskontroll.

Syntolkning av filmen: flygfoto, kameran rör sig över en dimbeslöjad sjö i blånande ljus. Vattnet krusar sig lätt på ytan. En par bojar syns i vattnet, och till vänster syns siluetten av trädklädda berg och sluttningar. Text: Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har.

Senast uppdaterad: