Rent vatten, en förutsättning för liv

En frisörsalong med två frisörer som arbetar med varsin kund, en av kunderna har långt, ljust färgat hår och den andra har kort mörkt hår.

Att det finns metaller i vattnet som kan påverka hur du behöver gå tillväga om du vill färga håret betyder inte vattenkvalitén är dålig – tvärtom! Foto: Johnér bildbyrå.

Rent vatten – världens viktigaste livsmedel och en förutsättning för allt liv. Grundvatten kallas det vatten som utgör den underjordiska delen av vattnets kretslopp i naturen. I Sölvesborgs kommun har vi ett stabilt grundvatten för vår dricksvattenförsörjning vars kvalité ändras obefintligt.

Dricksvattnet du har i din kran är alltid i första hand till för mat, dryck och personlig hygien. Bevattning, fyllning av pooler och liknande räknas inte till normal hushållsanvändning och är inget vi kan leverera vid begränsad vattentillgång, som till exempel under sommaren. När tillgången är begränsad behöver vi istället visa omtanke om varandra och hjälpas åt att vara sparsamma med vattnet, så att det räcker till det mest nödvändiga för alla.

Om vattnet innehåller metaller som kan påverka hur du behöver gå tillväga om du vill färga håret betyder det inte vattenkvalitén är dålig – tvärtom! Inget livsmedel i Sverige är så kontrollerat som vårt dricksvatten. Dessutom är det gott, hälsosamt, lokalproducerat och kostar bara 6 öre litern.

Din frisör kan hjälpa dig med vilka produkter som passar dig och du kan läsa mer om vad vi uppmätt för olika nivåer för det kommunala vattnet på länken längre ner på den här sidan.

Tänk på att det kan variera något om du har en egen brunn, och att även vad för ledningar du har i ditt hus kan påverka.

I Sverige ser många rent dricksvatten som en självklarhet, men var tionde person i världen saknar tillgång till rent vatten. Använd vattnet klokt, och fundera över vad det faktiskt är till för, så bidrar du till ett mer hållbart samhälle.

Senast uppdaterad: