Förlängd elpriskompensation för våra elnätskunder

En glad person i en receptionsdisk svarar i telefon med headset.

Här hittar du vanliga frågor och svar om elpriskompensationen. Om svaret på din fråga inte finns här eller på regeringens hemsida, kontakta kundservice så hjälper vi dig. Foto: Mostphotos.

Nu får du som har rätt till elpriskompensation för mars och är elnätskund hos oss snart din utbetalning. För att få utbetalningen direkt till ditt bankkonto, anmäl ditt konto till kontoregistret SUS (Swedbanks lön- och utbetalningssystem) senast den 23 augusti.

Tidigare i år fick alla hushåll i Sverige som uppfyllde kritierierna för elpriskompensation, kompensation för december 2021 och januari och februari 2022 via sitt elnätsbolag.

Den här gången gäller det endast elprisområde 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige.

Om du är elnätskund hos oss, anmäl ditt konto till kontoregistret SUS (Swedbanks lön- och utbetalningssystem) senast den 23 augusti 2022 om du inte redan gjort det för att få utbetalningen direkt till ditt bankkonto. SUS kan du få även om du har bankkonto i en annan bank än Swedbank.

Olika elnätsbolag har valt att hantera den här frågan på lite olika sätt, så det är inte säkert att till exempel din kollega eller förälder ska göra på samma sätt som du.

Kartbild över elnätsområden i Sölvesborgs kommun.

Det är heller inte säkert att Sölvesborg Energi är din nätägare, även om du tecknat elhandelsavtal med oss. Som elkund har du två olika elavtal. Elpriskompensationen hanteras av nätägaren, som du har elnätsavtal med.

Sölvesborg Energi är nättägare i centrala Sölvesborg, E.ON på listerlandet och Olofströms Kraft i de norra delarna av kommunen, se kartbild.

Om du vill se kartan större hittar du den som PDF-fil nedan.


Vanliga frågor och svar, FAQ om den förlängda elpriskompensationen för våra elnätskunder

Får jag den förlängda elpriskompensationen?

Elpriskompensation gäller den här gången för hushåll i elprisområde 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige, med en förbrukning från 400 kWh per månad under mars 2022.

På länken längre ner på den här sidan kan du se indelningen för el- och nätområden, namn, bolag och kommuner i Sverige hos Svenska kraftnät.

Vem får pengarna?

Utbetalningen görs till den person som är registrerad på elnätsabonnemanget.

Hur får jag pengarna?

Har du autogiro för dina betalningar till oss kommer du att få utbetalningen direkt till ditt konto. I så fall står det ”Belopp regleras via autogiro” på din faktura.

Du som inte har autogiro kommer istället få utbetalning via SUS (Swedbanks lön- och utbetalningssystem) oberoende av vilken bank du har. Har du anmält konto där senast den 23 augusti 2022 kommer utbetalningen till det kontot. Vill du kontrollera om du har anmält konto kan du följa länken längre ner på den här sidan.

Tänk på att utbetalningen görs till den person som är registrerad på elnätsabonnemanget och att det är det personnumret som måste anmäla kontot.

Om du inte har anmält konto där får du istället en utbetalningsavi på papper hem till dig med post. Du kan då lösa in den digitalt med BankID, säkerhetsdosa eller få personlig hjälp av personalen på ditt bankkontor.

Vilka kommer inte att få någon utbetalning?

Du har inte rätt till stöd om du haft en låg elförbrukning eller om elnätsavtalet står på någon annan. Inte heller företag eller juridiska personer som till exempel föreningar, stiftelser eller dödsbon har rätt till någon utbetalning.

Jag har inte fått elpriskompensation men tycker jag borde vara berättigad till det. Vad gör jag då?

Kontakta vår kundservice så undersöker vi hur det ligger till.

Behöver jag ansöka om pengarna?

Nej, det behöver du inte.

Kan jag strunta i att betala nästa elräkning?

Nej, det kan du inte. Du som är elnätskund hos Sölvesborg Energi får kompensationen separat, som en egen utbetalning.

Får jag avdrag på min nästa faktura?

Nej, det får du inte om du är elnätskund hos Sölvesborg Energi. Då får du elpriskompensationen separat, som en egen utbetalning.

När kommer jag att få min utbetalning?

Utbetalningen kommer i slutet av augusti 2022.

Hur blir det om jag har flyttat under de här månaderna?

Du kommer att få elpriskompensation för den period som du har bott på adressen, förutsatt att du uppfyller kraven för elpriskompensation och du har meddelat oss din nya adress.

Kan ni hjälpa mig att anmäla autogiro och/eller med andra bankärenden?

Nej, det kan vi tyvärr inte göra. Sök information via din banks hemsida eller kontakta banken så hjälper de dig.

Kommer ni att ringa eller besöka mig och be mig att bekräfta mina kontouppgifter?

Nej, det kommer varken vi eller din bank att göra. Om någon skulle kontakta dig på det här sättet, lämna inte ut dina uppgifter, koder och använd inte ditt BankID eller säkerhetsdosa.

Hur mycket pengar kommer jag att få?

Hur mycket du får utbetalt beror på hur din elförbrukning sett ut under mars 2022.

Elpriskompensation elprisområde 3 och 4, mars 2022

Förbrukning per månad (kWh)

Stöd per månad (kr)

400 – 699

100

700 – 999

200

1000 – 1199

300

1200 – 1399

400

1400 – 1599

500

1600 – 1699

600

1700 – 1799

700

1800 – 1899

800

1900 – 1999

900

2000 och över

1000

Hur mycket du har förbrukat under den här tiden kan du se på ”Mina sidor”. Tabellen ovan är hämtad från regeringens hemsida 2022-08-18, du kan se den där också under rubriken "Den förlängda elpriskompensationen – vilka omfattas och hur stort är stödet?”, se länkar nedan.

Senast uppdaterad: