Elpriskompensation för våra elnätskunder

En glad person i en receptionsdisk svarar i telefon med headset.

Här hittar du vanliga frågor och svar om elpriskompensationen. Om svaret på din fråga inte finns här eller på regeringens hemsida, kontakta kundservice så hjälper vi dig. Foto: Mostphotos.

Nu är elpriskompensationen på väg ut till våra elnätskunder!

För att få utbetalningen direkt till ditt bankkonto, anmäl ditt konto till kontoregistret SUS (Swedbanks lön- och utbetalningssystem) senast 8 maj 2022. SUS kan du få även om du har bankkonto i en annan bank än Swedbank.

Olika elnätsbolag har valt att hantera den här frågan på lite olika sätt, så det är inte säkert att till exempel din kollega eller förälder ska göra på samma sätt som du.

Kartbild över elnätsområden i Sölvesborgs kommun.

Det är heller inte säkert att Sölvesborg Energi är din nätägare, även om du tecknat elhandelsavtal med oss. Som elkund har du två olika elavtal. Elpriskompensationen hanteras av nätägaren, som du har elnätsavtal med.

Sölvesborg Energi är nättägare i centrala Sölvesborg, E.ON på listerlandet och Olofströms Kraft i de norra delarna av kommunen, se kartbild.

Om du vill se kartan större hittar du den som PDF-fil nedan.


Vanliga frågor och svar, FAQ om elpriskompensationen för våra elnätskunder

Får jag elpriskompensation?

Elpriskompensation gäller för hushåll med en förbrukning från 700 kWh per månad under december 2021 och januari och februari 2022.

Det finns även ett förslag från regeringen om att vissa områden i Sverige ska ha kompensation även för mars månad, men det är inte säkert än att det blir så.

Vem får pengarna?

Utbetalningen görs till den person som är registrerad på elnätsabonnemanget.

Hur får jag pengarna?

Har du autogiro för dina betalningar till oss kommer du att få utbetalningen direkt till ditt konto. I så fall står det ”Belopp regleras via autogiro” på din faktura.

Du som inte har autogiro kommer istället få utbetalning via SUS (Swedbanks lön- och utbetalningssystem) oberoende av vilken bank du har. Har du anmält konto där senast den 8 maj 2022 kommer utbetalningen till det kontot. Vill du kontrollera om du har anmält konto kan du följa länken längre ner på den här sidan.

Tänk på att utbetalningen görs till den person som är registrerad på elnätsabonnemanget och att det är det personnumret som måste anmäla kontot.

Om du inte har anmält konto där får du istället en utbetalningsavi på papper hem till dig med post. Du kan då lösa in den digitalt med BankID, säkerhetsdosa eller få personlig hjälp av personalen på ditt bankkontor.

Vilka kommer inte att få någon utbetalning?

Du har inte rätt till stöd om du haft en låg elförbrukning eller om elnätsavtalet står på någon annan. Inte heller företag eller juridiska personer som till exempel föreningar, stiftelser eller dödsbon har rätt till någon utbetalning.

Jag har inte fått elpriskompensation men tycker jag borde vara berättigad till det. Vad gör jag då?

Kontakta vår kundservice så undersöker vi hur det ligger till.

Behöver jag ansöka om pengarna?

Nej, det behöver du inte.

Kan jag strunta i att betala nästa elräkning?

Nej, det kan du inte. Du som är elnätskund hos Sölvesborg Energi får kompensationen separat, som en egen utbetalning.

Får jag avdrag på min nästa faktura?

Nej, det får du inte om du är elnätskund hos Sölvesborg Energi. Då får du elpriskompensationen separat, som en egen utbetalning.

När kommer jag att få min utbetalning?

Utbetalningen kommer i mitten av maj 2022.

Hur blir det om jag har flyttat under de här månaderna?

Du kommer att få elpriskompensation för den period som du har bott på adressen, förutsatt att du uppfyller kraven för elpriskompensation och du har meddelat oss din nya adress.

Kan ni hjälpa mig att anmäla autogiro och/eller med andra bankärenden?

Nej, det kan vi tyvärr inte göra. Sök information via din banks hemsida eller kontakta banken så hjälper de dig.

Kommer ni att ringa eller besöka mig och be mig att bekräfta mina kontouppgifter?

Nej, det kommer varken vi eller din bank att göra. Om någon skulle kontakta dig på det här sättet, lämna inte ut dina uppgifter, koder och använd inte ditt BankID eller säkerhetsdosa.

Hur mycket pengar kommer jag att få?

Hur mycket du får utbetalt beror på hur din elförbrukning sett ut under december 2021 samt januari och februari 2022.

Nationell elpriskompensation i Sverige, december 2021, januari, februari 2022

Förbrukning per månad (kWh)

Stöd per månad (kr)

700 – 899

100

900 – 999

200

1000 – 1099

300

1100 – 1199

400

1200 – 1299

500

1300 – 1399

700

1400 – 1499

900

1500 – 1599

1100

1600 – 1699

1300

1700 – 1799

1500

1800 – 1899

1700

1900 – 1999

1900

Över 2000

2000

Hur mycket du har förbrukat under den här tiden kan du se på ”Mina sidor”. Tabellen ovan är hämtad från regeringens hemsida 2022-04-07, du kan se den där också under rubriken "Vilka kan få kompensationen”, se länkar nedan.

Senast uppdaterad: