Såhär gör du om det blir strömavbrott

Flera tända, levande ljus i en ljusstake.

Har du koll på hur du felsöker och anmäler ett strömavbrott i Sölvesborgs kommun? Foto: Pixabay.

När det blir strömavbrott någonstans i Sölvesborgs kommun får vi på Sölvesborg Energi ibland frågor som vi inte vet svaret på, eftersom strömavbrottet beror på ett fel i bostaden, eller att vi inte är nätägare i det drabbade området.

Följande steg kan du gå igenom när det blir strömavbrott hemma hos dig:

  • Kontrollera först så att strömavbrottet i ditt hushåll inte beror på att en propp eller huvudsäkring har gått, eller att en automatsäkring eller jordfelsbrytaren löst ut.

    Mer information om hur du gör det hittar du på den här sidan och länkarna där som tar dig vidare till Elsäkerhetsverkets hemsida.

  • När du har gjort en felsökning, eller är helt säker på att strömavbrottet inte beror på ett fel i din bostad, titta in på din nätägares hemsida om du fortfarande har tillgång till internet via mobildata. De kanske redan vet om avbrottet och har börjat felsöka i ditt område, och i så fall behöver du inte felanmäla.

  • Om ditt område inte finns med bland redan kända driftavbrott eller om du inte har tillgång till internet, prata med dina grannar för att se om de också förlorat strömmen och om de vet om strömavbrottet är känt av nätägaren eller inte. Ifall avbrottet inte är känt av nätägaren eller ingen av er har möjlighet att ta reda på vilket, felanmäl. Om ni är flera drabbade som pratat ihop er, gör gärna felanmälan gemensamt.

    Om Sölvesborg Energi är din nätägare, gör du din felanmälan till kundservice under kontorstid, och till vårt journummer utanför kontorstid. Du behöver inte felanmäla till oss att du inte har vatten i kranen eller tillgång till fiber när du har strömavbrott, eftersom det beror på strömavbrottet.
Kartbild över elnätsområden i Sölvesborgs kommun.

Felanmäl alltid till nätägaren

Det är inte säkert att Sölvesborg Energi är din nätägare, även om du tecknat elhandelsavtal med oss. Som elkund har du två olika elavtal. Du ska alltid felanmäla strömavbrott till nätägaren, som du har elnätsavtal med.

Sölvesborg Energi är nätägare i centrala Sölvesborg, E.ON på listerlandet och Olofströms kraft i de norra delarna av kommunen, se kartbild.

Om du vill se kartan större hittar du den som PDF-fil nedan.

Senast uppdaterad: