Vad spolar du ner i toalettstolen?

Nallebjörn som sitter på en toalettstol.

Spola ner rätt saker i toalettstolen.

Vi vet att du vet, och vi vet att vi är tjatiga. Men vi vet också att det är lätt att glömma eller tänka, ”bara den här gången”, när du spolar ner något i toalettstolen som inte hör hemma där. Det kostar både dig och oss pengar och bidrar till onödig påverkan på vår miljö.

Vid det här laget vet vi att det enda som ska spolas ner i toaletten är kroppsvätskor och toalettpapper, inget annat. Ändå är det så att vi i hushållen spolar ner mer skräp än industrin. I avloppet hamnar allt från bomullspinnar, tamponger och kondomer till mediciner, lacknafta och färgrester.

För att inte tala om alla kemikalier från hygienprodukter, rengöringsmedel och kläder. Just nu ser vi att det är mycket våtservetter och torkpapper som spolas ner. Till skillnad från vanligt toalettpapper som löses upp i vatten bryts inte torkpapper och våtservetter ner utan fastnar i stället i våra ledningar och pumphus och riskerar att orsaka stopp.

Vi får tyvärr lägga mycket pengar på att ta hand om det som spolats ner som inte hör hemma i avloppet, säger Charlotta Wildt-Persson, VA-chef. Denna kostnad drabbar tyvärr även dig som kund i förlängningen.

Du kan hjälpa oss att arbeta för en bättre miljö genom att spola rätt och smart. Spola bara ned det som passerat genom kroppen samt toalettpapper.

En papperskorg i badrummet ser till att tops, våtservetter, hår, tamponger, tandtråd, tuggummi och annat skräp inte hamnar i toaletten. Se även till att prata toalettvett med dina barn så att de vet vad som ska spolas ner och vad som ska hamna i papperskorgen.

Fler tips på hur du ska hantera avfall som inte ska ner i toaletstolen eller avloppet.

Senast uppdaterad: