Spola smart

Kvinna som står böjd över sopsorteringskärl

Spola smart - Gör det dig, grannen och för hela Sölvesborg!

26 kilo mat och dryck spolas årligen ner i avloppet – per person (i ett hushåll på fem personer blir det över 100 kilo). Och hela 40 % av det vi spolar ner innehåller fett. Detta enligt uppgifter från Natutvårdsverket.

Mat, dryck och fett i avloppet kan innebära stopp, skador och översvämningar i din
fastighet men även i våra ledningar. Och du vet väl om att mat i avloppet även ökar risken för att skadedjur hittar dit. Spola smart så minskar du risken för stopp i ledningarna och vi kan på ett bättre sätt säkerställa att vattnet som återförs till naturen håller högsta möjliga kvalitet.

Matrester och fett hör inte hemma i vasken

Vid det här laget vet vi att det enda som ska spolas ner i toaletten är kroppsvätskor och toalettpapper, inget annat. En papperskorg i badrummet ser till att tops, våtservetter, hår, tamponger, tandtråd, tuggummi och annat skräp inte hamnar i toaletten. I vasken ska inga matrester eller fett spolas ner. Torka alltid av stekpannan med papper innan du diskar den, pappret ska slängas i soporna. Fett i avloppet kan skapa stopp och i värsta fall leda till kostsamma källaröversvämningar. Skrapa alltid av maten från tallrikar och kastruller och släng i soporna, inte ner i vasken.

Flera tips på hur du kan spola smart hittar du om du klickar här.

Senast uppdaterad: