Använd vattnet smart

Barn leker i en vattenspridare.

När det är varmt och soligt är vi många som vill fylla upp poolen och sätta igång vattenspridaren. Foto: Scandinav bildbyrå.

Varma, soliga sommardagar är härliga, men innebär även en ökad vattenförbrukning då vi är många som vill vattna våra växter, fylla upp poolen och sätta igång vattenspridaren för lite svalka och lek åt badsugna barn.

Våra vattenverk går just nu för fullt. Om alla använder vattnet samtidigt, hinner vi inte producera tillräckligt med vatten till alla som vill ha. Det finns även risk för missfärgat vatten om belastningen är för hög. Under sommaren inför vi bevattningsförbud när det krävs.

När det är bevattningsförbud är det inte tillåtet att vattna sin gräsmatta med vattenspridare eller att fylla sin pool. Det går däremot bra att vattna blommor och växter med vattenkanna eller slang med handmunstycke. När det inte råder bevattningsförbud kan du fylla din pool, men tänk på att fylla upp poolen sakta och säkert och helst inte dagtid.

Andra tips för att använda vattnet smart är att vattna mellan kl 21 och 06, gräv gärna ner en bevattningsslang i rabatterna för att vattna direkt vid rötterna. Och när regnet kommer, ta tillvara på det för att vattna dina växter. Växterna mår bra av vatten som stått ett tag. Bra för växterna, bra för vårt vatten!

Senast uppdaterad: