Elmätare och moduler

Ny elmätare 2023. Foto: Sölvesborg Energi.

Elmätare som har lucka och plombering kvar. Foto: Sölvesborg Energi.

Du som är elnätskund hos Sölvesborg Energi har en elmätare som detaljerat mäter din förbrukning och eventuella egna produktion från till exempel solceller, som du kan följa via ”Mina sidor”. För att få tillgång till ännu mer smart teknik än så, till exempel att kunna styra elen i ditt hem med olika appar för att ringa in tider då den är billigare om du har avtal med timpris, eller lastbalansera så dina huvudsäkringar inte löser ut om du har elbil, så krävs en extra modul till elmätaren.

Modulen köper du själv, om du vill använda den här tekniken. Du behöver inte göra det om du inte vill, men elnätsbolagen måste inom ett par år erbjuda den här möjligheten till alla sina kunder.

På många håll i landet pågår fortfarande byte av elmätare, men i Sölvesborg Energis nät är det klart sedan slutet av februari 2023.

Sölvesborg Energi är nätägare i centrala Sölvesborg, E.ON på listerlandet och Olofströms kraft i de norra delarna av kommunen.

Manual för elmätare och moduler

Elmätarna i Sölvesborg Energis nät är av modellen Kamstrup Omnipower, och till dem kan du ansluta moduler med antingen standarden P1/RJ12 eller HAN/RJ45. Du tar bort skyddsluckan och sätter fast modulen. Om ingen aktiverat porten förut kan du även behöva ta bort en plombering. Luckan sparar du så att du kan fästa den igen om du tar bort din modul, till exempel om du flyttar. Då anger du även i din flyttanmälan till oss att porten ska inaktiveras.

Manualer för displayen på våra elmätare hittar du som PDF-filer nedan.


Utöver standarden för anslutning till porten behöver du själv ta reda på vilken typ av modul du behöver, baserat på dina behov och tekniska förutsättningar. Manual för installation och användning hittar du via tillverkaren av modulen.

Elmätare utan lucka och plombering (överst på elmätaren). I nedre delen av fotot ser du hur P1/RJ12 och HAN/RJ45 ser ut. Foto: Sölvesborg Energi.

Aktivering av port för modul till elmätare

När du har köpt din modul, monterat den i elmätaren och fått igång den, behöver den person i hushållet som står på fakturan från oss kontakta vår kundservice för att beställa aktivering av HAN-porten. Det gör du via formuläret nedan.

HAN-porten aktiveras inom fem arbetsdagar. Invänta bekräftelse från oss via mejl. Om fem arbetsdagar gått och du inte fått någon bekräftelse via mejl, kontakta oss på telefon.

Beställning av aktivering

Typ av HAN-modul: * (obligatorisk)
Typ av HAN-modul:
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Elnät