Strömavbrott i elnätet

Strömavbrott i elnätet kan bero på till exempel skador som orsakats av åska eller grävarbeten. Sölvesborg Energi är nättägare i centrala Sölvesborg, E.ON på listerlandet och Olofströms kraft i de norra delarna av kommunen.

När du gjort en felsökning eller är helt säker på att strömavbrottet inte beror på ett fel i din bostad, prata med dina grannar och för att se om de också förlorat strömmen, och gör om möjligt er felanmälan till nätägaren gemensamt.

Sölvesborg Energi är nättägare i centrala Sölvesborg, E.ON på listerlandet och Olofströms kraft i de norra delarna av kommunen, se kartbild.

Kartbild över elnätsområden i Sölvesborgs kommun.

Om du vill se kartan större hittar du den som PDF-fil nedan.


Kontaktuppgifter för felanmälan hittar du längre ner på den här sidan.

När det är strömavbrott i elnätet

  • Stäng av elementen. Om alla har elementen på när strömmen kommer tillbaka, kan hela elnätet bli överbelastat. Då går strömmen igen.

  • Öppna kylskåp och frys så sällan som möjligt.

  • Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna, eftersom pumparna drivs med el.

  • Stäng av tvättmaskinen och vattenkranen. Plocka ur ömtålig tvätt. Luckan öppnas med hjälp av 'nödöppningen' se bruksanvisning. (Observera att vattnet kan vara varmt!)

  • Håll dig informerad. Följ driftinformationen på din nätägares hemsida, lyssna på radio och prata med grannarna.

  • Om det är kallt ute och strömavbrottet verkar bli långvarigt, välj ett rum, gärna i söderläge, som ni bestämmer er för att vistas i. Fäll ner persienner, dra för gardiner eller häng en filt för fönstret. Då minskar avkylningen av rummet. Använd stearinljus och värmeljus för ljus och värme. Varje människa avger under vila lika mycket värme som en 70-watts glödlampa. Låt därför alla sova i samma rum eller säng.

När strömmen kommer tillbaka

  • Hjälp till att mjukstarta systemet efter ett avbrott, genom att inte sätta igång alla element och apparater samtidigt. Detta gäller i första hand vid längre avbrott eller om du får ett kortare strömavbrott vid riktigt kallt väder.

  • Värm upp rummen i etapper, inte alla på en gång.

Här kan du läsa mer om avbrottsersättning och skadeanmälan.

Senast uppdaterad: