Sportkläder läcker silver i våra sjöar och hav

Silver tillsätts i många sportkläder för att döda bakterier och ta bort dålig lukt. Vad många inte vet är att antibakteriellt silver är giftigt. Varje gång du tvättar kläderna lossnar en del av silvret och hamnar i vattnet. På sikt kan det allvarligt skada livet i våra sjöar och hav. 
 
 
Svenskt Vatten har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut. Det skriver dem i rapporten "Silverläckan" som släpptes 24 oktober.
 

Silvret skadar våra hav och sjöar

Antibakteriellt silver är giftigt. Det klassas därför som en biocid av EU. Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Mycket av silvret samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande organismer.
 

Nya tvättråd för sportkläder 

Med anledning av analysresultaten har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd för sportkläder som behandlats med silver. 
 
Silvret ska inte hamna i avloppsvattnet. Kläder med silver bör därför tvättas för hand och tvättvattnet ska lämnas till återvinningscentralen.
 

Undvik kläder med silver

Det allra bästa är förstås att undvika kläder som behandlats med silver. Då slipper du tänka på vad du ska göra med tvättvattnet och du bidrar till en bättre miljö. 
 
Det är dock inte helt enkelt för dig som konsument eftersom klädmärkena slarvar med märkningen. Enligt EU:s regler ska det tydligt framgå på varje så kallat luktfritt plagg vilken biocid som det behandlats med. Det här är flera klädmärken dåliga på.
 
Fråga alltid i butiken om du är osäker på om klädena du tänker köpa innehåller silver eller inte.
 
 
 
 

Gå direkt till:

Uppdaterad: 2018-10-25 Ansvarig: Sven Ballovarre

Sölvesborg Energi | 294 80 SÖLVESBORG | Besöksadress: Energivägen 10
Tel: 0456-81 68 80 | E-post: info@solvesborgenergi.se

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats.
Om du inte samtycker till användandet av cookies kan du blockera dessa i din webbläsares inställningar.